Interjú Kulcsár Őrs animációs filmkészítővel - Bianka kérdez

Ebben az interjúban Őrsöt ismertetem meg veletek, aki animációs filmkészítéssel foglalkozik. Őrs néhány hónapja került ide hozzánk Szombathelyre a nappali szolgálatunkhoz. Önállóan teremtett meg egy sajátos képi világot.

Azért választottam Őrsöt interjúalanyomnak, mert a filmkészítés terén nagyon sokoldalú és felkeltette az érdeklődésemet a munkássága. Szeret animációs filmeket készíteni, könyveket és játékokat írni. Nagyon vizuális típus. Öntudatos, tudja mit akar elérni. Tele van tervekkel és ötletekkel. Nagyon közvetlen és kommunikatív fiú.
Nagy szenvedéllyel beszélt az írásról és a rajzolásról.

Hogyan cseppentél a filmezés világába? 

2 éve kezdtem a filmezéssel foglalkozni. Teljesen önállóan fedeztem fel az ebben rejlő lehetőségeket. Szeretek történeteket kitalálni, vizuálisan megjeleníteni a dolgokat. A filmezéssel jól ki tudom fejezni a gondolataimat.

Mi motivál, és milyen módszerekkel dolgozol?

A filmötletek úgy születnek, hogy ha valami eszembe jut, egyből leírom. Nagy motivációt ad nekem az, hogy az embereknek tetszik, amit csinálok. Sok pozitív visszajelzést kapok.

Az első lépés az, hogy megírom a történetet. Aztán következik a szinkronizálás. És végül a munka legnehezebb része, az animálás. Ezután pedig az utómunka. A kész mű aztán felkerül az internetre.

Elmondanád röviden a szinkronizálás és az animálás folyamatát?

A szinkronizálás egy Hangstúdió nevű programmal történik. Felvesszük a beszédet, aztán az effektezés következik. Ezután rakom össze a szerkesztőben.

Az animációnak kettő fajtája van. Az egyik mód esetében minden képkocka meg van rajzolva. A másik pedig egy program segítségével történik. Ezután a rajzok életre kelnek a videó szerkesztő program segítségével. Ha ez kész, videó formátumba exportálom és láthatóvá teszem a nagyközönség számára.

Mi a mondanivalója a filmjeidnek? Mit szeretnél velük közölni?

A filmjeimmel görbe tükröt tartok az emberek elé. Egy kicsit fel szeretném piszkálni őket. Meg szeretném mutatni a saját világomat nekik, hogy milyen gondolatok, érzések játszódnak le bennem.

Az eddig elkészített filmjeid közül melyik áll hozzád a legközelebb és miért?

Mindegyik filmem közel áll hozzám. Mindegyikhez fűz valamilyen emlék, élmény. Egyet mégis kiemelnék közülük. Az „Antiszoc farkasok” sorozat a kedvencem. Ennek már a VI. része készült el. Ebben a filmemben benne van minden, ami a hétköznapokban foglalkoztat, fontos számomra.

Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy elkészítettük ezt a sorozatot. A barátaimmal a filmkészítés során jól érezzük magunkat és jókat nevetünk. Nagyon sok munka volt vele, de a kitartás meghozta a gyümölcsét.

Mik a terveid a jövőben? Tervezed a folytatást, esetleg más filmek készítését?

Több animációt is terveztem, mellette rövidfilmeket, 1-2 részes animációkat is szeretnék még készíteni.

Mi az, ami a legnagyobb örömet okozza számodra a filmezésben?

A legnagyobb örömet számomra a rajzolás jelenti. Szabad kézzel ugyan úgy, mint a számítógépen.

Az elkészült rajzfilmjeimben nincs számomra akadály, önmagam lehetek.

Miért ajánlanád a filmezést azoknak, akik még nem próbálták, nem találkoztak vele?

Mert érzéseket lehet vele átadni. Fontos számomra, mert ez olyan, mint a vers. Kiírom magamból, amit érzek.

Lehet, hogy valakinek segít felismerni egy szituációt, megoldást találhat általa egy adott problémájára.

Ha valakinek rossz napja van, felvidíthatom vele. Remélem, hogy sokakat elgondolkodtatnak a filmjeim.

Bízom benne, hogy sokakat motivál rajzolásra, akár filmkészítésre is, ha megnézi egy-egy művemet.