Interjú Tóth Bálinttal az Északi Támpont Egyesület elnökével - Bianka kérdez

Milyen céllal alakult az egyesület?

Az Északi Támpont egy káposztásmegyeri ifjúsági irodaként alakult meg még 1997-ben. Én 1999-ben kerültem a Támponthoz, amikor felkértek az egyesület titkárának. Ekkor kezdtünk bele az egyesület radikális átalakításába, a kommunikációs projektjeink felépítésébe. Előbb az interneten, majd a budapesti cigány rádióban, a Rádió ©-n futottak a programjaink. A filmkészítésünk 2010-ben, Nagy András kollégám kezdeményezésére a Karmák című filmsorozattal indult el. Jelenleg az egyesület célja, hogy más civil szervezetekkel együttműködve, konkrét ügyeket, történeteket bemutatva pragmatikus párbeszédet kezdeményezzünk fontos társadalmi kérdésekben.

Milyen módon történik a téma választás a filmforgatáshoz?

A témákat alapvetően kétféle módon választjuk. A hagyományos módszer, amikor rátalálunk egy érdekes hősre vagy egy izgalmas történetre. A másik esetben pedig már előre tudjuk, hogy milyen társadalmi ügyet szeretnénk bemutatni a filmünkben és konkrétan ahhoz a témához keresünk hősöket. Ez utóbbi a bonyolultabb folyamat.

Milyen megkereséseket megrendeléseket vállaltok?

Csak olyan témákat vállalunk, ami egyrészt beleillik az Ars Poetikánkba, nevezetesen, hogy „történeteinktől jobb lesz a világ", illetve olyan ügyeket, amikkel mi a készítők személyesen is tudunk azonosulni.

Hogyan zajlik nálatok egy filmforgatása?

Rendkívül kis stábbal és gyorsan dolgozunk. Egy forgatás egy, maximum két nap alatt zajlik. Persze próbáljuk ezen napokat a lehető leghatékonyabban kihasználni, ezért nagy hangsúlyt fordítunk a forgatások megfelelő előkészítésére.

Nehezebb volt a nehéz sorsú gyerekekkel filmet forgatni, mint profi színészekkel? Ha igen akkor miért?

Az Önismereti Filmes Műhely az Életrevaló Egyesület által elindított program, amiben mi idén harmadik éve vettünk részt. Igazából az idei év (2019) nekem ez első igazi kisjátékfilmes próbálkozás mind gyerekekkel, mind pedig profi színészekkel. Korábban elsősorban dokumentumfilmekkel, illetve videoklipekkel foglalkoztam. Szóval a profi és lelkes színészek nagyjából mindent kapásból tudnak és jól csinálnak. Náluk már sok minden tapasztalat, amit a gyerekeknek érzésből kell megcsinálnia. Ugyanakkor nem mondanám, hogy könnyebb vagy nehezebb, hanem inkább azt, hogy más.

Milyen érzés volt mikor telefon című sorozat két része is díjazást kapott? Hogyan hatott ez a gyerekekre?

Az Önismereti Filmes Műhely mióta Chilton Flóra vette át a program filmszakmai vezetését valóban nagyon sikeres. Díjat kapni mindig is felemelő érzés. Főleg ha a sikerre kiéhezett és azt nagyon is megérdemlő gyerekekkel közösen lehet egy elismerést átvenni. És talán az a legizgalmasabb, ahogy ezek a sikerek, elismerések hogyan hatnak a gyermekekre. Sok esetben ugyanis abszolút dinamizálják őket. Saját álmaik, céljaik lesznek és tevékenyen el is indulnak felé, mert úgy érzik, képesek a siker elérésére.

Mik a jövőben tervei az egyesületnek?

Civil és non-profit filmgyártóként nem vagyunk könnyű helyzetben. Terveink persze vannak. Filmtervek és az egyesület tevékenységeit illető elképzelések is, de hogy ezek közül mit sikerül valóra váltani és mit nem az a jövő zenéje.

Én bízom benne, hogy jövőre is újabb részekkel gyarapodhat a Karmák címen futó esélyegyenlőségi sorozat, illetve nagyon örömteli lenne, ha hamarosan a Válaszúton, az Az úton vagyok otthon és az Up and Down című filmjeink is a közönség elé kerülhetnének.

Miért érzi fontosnak az egyesület emberi élet helyzetek környezet bemutatását és a környezet tudatosságra felhívni a figyelmet?

Számunkra a film sosem cél volt, hanem eszköz. A társadalom jobbításának, változtatásának, fejlesztésének az eszköze. És talán ez az a két fő témakör, az ember maga és a környezete, ami a közösségünk számára a legtöbb inspirációt rejti. Úgy érezzük, hogy ez a a két legfontosabb dolog amiben tennivalónk van egy emberibb jövő érdekében.

Mit jelent az egyesületetek számára a Magyar Speciális Független Filmszemle, mint rendezvény? Milyen díjat nyertetek eddig ott?

A Speciális Filmszemlét egy nagyon fontos és hiánypótló programnak tartjuk, aminek a legnagyobb ereje talán abban van, hogy integrálja a többségi társadalmat és a speciális élethelyzetű embereket. A szemle első évében az Arcaink díjat, míg másodszorra az Egymástól Tanulunk különdíjat nyertük el egy-egy Karmák történetünkkel.

 Fotó: facebook