Interjú a bánhalmai filmes csoporttal - Bianka kérdez

Mikor és milyen céllal jött létre az alkotó csoportotok?

A csoport tagok válasza: Négy éve 2015-ben alakult a filmes csoportunk, azért jött létre, hogy filmet készítsünk, és megtanuljunk kezelni az eszközöket.

Segítő: Szerettem volna, ha újabb művészeti ágban kipróbálhatják magukat a Fenyves Otthon lakói, és így lehetőséget biztosítani fejlesztésükre.

Kezdetben nehéz volt e eligazodni a filmezés világába? Ha igen akkor miért?

A csoporttagok válasza: Igen, kezdetben nehéz volt, az eszközök kezelése, a kamera tartása, mozgatása, és állványra helyezése. Nehéz volt a kamera előtt beszélni, és hogy ne nézzünk bele a kamerába. Legnehezebb számunkra a filmek címeinek kitalálása.

Segítő: Számomra, ami nehézséget okozott, hogy kikkel tudjuk megalakítani a csoportot?  A film összeállítása, vágása is keltett bennem egy kis feszültséget, mert még sosem használtam előtte ilyen vágóprogramot.

Miért fontos számotokra a filmezés? Mit jelent számotokra?

A csoporttagok válasza: Szeretem kezelni a kamerát - mondta Lacika. 
Marika:- Mert szeretek szerepelni, és most már megtanultam kezelni a kiskamerát 
Tibi: Jó a filmekben szerepelni, és amikor felveszünk a jeleneteket akkor a vágóprogramba belerakjuk és összevágjuk. 
Kálmán: Három filmben szerepelt, és nagyon jó, hogy gondolkodtatja, mit akar lefilmezni. Barátokat új kapcsolatokat szereztünk, a különböző filmes rendezvényeken, és részesei lehetünk egy jó közösségnek.

Segítő: Egy olyan új művészeti ág, amely komplexen fejleszti készségeket és képességeket. Nagyon jó közösségi tevékenység, amelynek során új információkat szerezhetünk magunkról és másokról.

Van-e olyan filmes forgatás vagy filmes esemény, ami nagy hatással volt rátok mérföldkő számotokra?

A csoporttagok válasza: Lacika: A kertészes film forgatása volt nekem a legjobb, ezt nagyon szeretem, mert ez a munkám is, és szeretem nagyon a virágokat.
Tibi: A szolnoki filmes táborban, saját mindennap megtett útjáról készített film. 
Marika: Emlékeinek megjelenítése a filmvásznon és a Kőszegi templom jelenet. 

Segítő: Számomra mindegyik elkészült filmünk, fontos de az első elkészítése jelentette a legnagyobb kihívást számomra, a filmes csoport vezetése során pedig a nagydíjakat nyert filmjeink ( Emlék-képek 2016, Gondoskodom, tehát vagyok 2018, Az út 2019), egyenként mindre mérföldkőként tekintek, hiszen más és más személy gondolatai, érzései elevenednek meg a filmvásznon, ezzel tükrözve az ő személyiségüket.

Milyen és mennyi lehetőségetek van az alkotásokat készíteni?

Segítő: A csoport működésének kezdete óta eltelt öt évben, sikerült beszereznünk a filmezéshez szükséges legfontosabb eszközöket (kamera, fényképezőgép, állvány, Smart TV, projektor, vetítővászon, laptop) amelyhez nagy anyagi támogatást kaptunk a Fenyves Otthontól és annak alapítványától „A segítő kézzel a fogyatékosokért alapítványtól” is és a Magyar Speciális Mozgókép Egyesülettől kapott nyereményeket felhasználhattuk eszközök vásárlására. A lehetőségeink teljes mértékben adottak a filmezésre, amit a vezetőség is támogat, csak a sokféle tevékenység, program lehetőség, és munka mellett igen kevés időt tudunk vele érdemben foglalkozni, pedig nagyon szeretünk filmezni. Ezért nagyon fontosak számunkra az MSMKE filmes rendezvényei, (filmes napok, filmes tábor, filmszemlék,) ilyenkor csak ez a feladat így teljes mértékben erre tudunk koncentrálni.                         

Valamilyen módon támogatják a csoportotokat?

Segítő: Igen, szerencsére több felől is támogatják a munkákat. A Fenyves Otthon vezetése és fenntartó SZGYF folyamatos támogatásban részesíti a csoportot, hiszen a Gyámhatósággal és a Gondnokokkal együttműködve, biztosítják a különböző filmes rendezvényeken való részvételünket.

A másik nagy támogatónk maga a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, Fábián Gábor elnökletével, aki különböző lehetőségeket biztosít a filmezésre, ahol kérdéseket tehetünk fel, és tanulhatunk egymástól is.

Ebben az évben a Tiszántúli Filmszemle megrendezésében pedig már néhány külső adományozó is volt.

Milyen díjakban elismerésben részesültetek?

I. Magyar Speciális Független Filmszemle
„A legjobb elsőfilmes” - Munkánk gyümölcse / Bényei Kálmán, Ivánfi Tibor, Nyíri László, Rácz János, Rácz József, Tóth Mária – Bánhalma

II. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest 
A szemle nagydíja (osztott) Emlék-képek - Tóth Mária, Bánhalma

IV. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest
Arcaink nagydíj (osztott)- Gondoskodom, tehát vagyok - Nyíri László, Ivánfi Tibor, Tóth Mária és Rácz János, a bánhalmai Fenyves Otthon" Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona filmes csoportja, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes

Pszinema, Sopron Gondoskodom, tehát vagyok Szemle nagydíj, Emlék-képek c. film II. helyezett

Tiszántúli Filmszemle Gondoskodom, tehát vagyok I. helyezett

V. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest 
Arcaink nagydíj: Az út

Mik a terveitek a jövőben?

A csoporttagok és a segítő közös válasza: Mindenképp folytatjuk tovább a filmezést, nem akarjuk abbahagyni, mert fontos számunkra és szeretünk filmezni. Nagyon fontos nekünk, hogy a rendezvényeken újabb barátokat szerezhetünk, kapcsolatokat alakíthatunk ki, akikkel jó újra meg újra találkozni. Gáborral is szeretünk találkozni, mert sokat segít nekünk a tanulásban a filmezésnél.

Azért is jó a filmezés, mert segít a gondolkodásban, hogy újabb és újabb filmötleteink legyenek, pedig néhány ember lenéz bennünket, de mi akkor is szeretnénk megmutatni magunkat.

A filmezés egy olyan csodálatos komplex fejlesztő eszköz nekünk segítőknek, amit mindenképp érdemes használnunk.

Jelenleg a csapat dolgozik e valamilyen alkotáson?

Vannak kész forgatókönyveink, amiket le kell, majd forgatni a jövőben. De az új ötletek is folyamatosan jönnek, jók és kevésbé jók, ezekből válogatunk. Most jelenleg az V. Magyar Speciális Független Filmszemlére készülünk. Nagyon várjuk, hogy együtt legyen megint a közösség, találkozzunk az ismerősökkel. Izgatottan várjuk sikerül-e valamilyen eredményt elérnünk?

A Fenyves Otthon filmes csoportja: Tóth Mária, Nyíri László, Ivánfi Tibor, Bényei Kálmán, 
Tóthné Nagy Ágnes

Kenderes-Bánhalma 2019. 10. 25.