Sajtóközlemény 6. Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest 2020. november 17-19.

MSMKE Written by

(1 Vote)

Az idei évben csupán a világhálón lesz elérhető a Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest.

A versenyprogramba került 51 alkotás három napig lesz elérhető az www.msmke.net honlapon november 17-19. között, ahol a szervezők a közönségszavazásra is biztosítják a lehetőséget november 18.-án 12 óráig. A programban nem csupán fogyatékossággal élő alkotóktól, de professzionális filmesektől is szerepelnek filmek Magyarországról és a határon túlról.

A Magyar Speciális Független Filmszemle az egyetlen olyan integrált filmes seregszemle Magyarországon, aminek fókuszában kifejezetten a fogyatékossággal élők állnak. A rendezvény célja, hogy biztosítsa a be- és megmutatkozási lehetőséget, és a bemutatott alkotások által ráirányítsa a társadalom figyelmét erre a zárkózottnak tűnő, ugyanakkor nagyon sokszínű világra. A szervezők célja továbbá az is, hogy egy olyan találkozási pontot és szakmai programot hozzanak létre az alkotók számára, amely hozzájárul a speciális filmesek fejlődéséhez.

A szakmai zsűri 22 díjat ítélt oda speciális filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az alkotóknak, melyek összértéke megközelíti a kétmillió forintot. Az ítészek között filmes-, televíziós-, gyógypedagógus-, pszichológus szakemberek és egy fő fogyatékossággal élő speciális filmes alkotó foglal helyet. A kimondottan színes versenyprogramban dokumentum- és játékfilmek, animációs és kísérleti alkotások is szerepelnek, melyek között többségében olyan témák kerültek előtérbe, mint a közösség és a család, a szabadság és a vírushelyzet okozta karanténban megélt időszak.

Szakmai zsűri tagjai:
- Varsányi Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár
- Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár
- Kulcsár Tamás filmrendező
- Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus
- Szabó Bianka speciális filmes alkotó
- Szaffner Gyula ügyvivő szakértő, ELTE-BGGYK

A Filmszemle díjátadója november 18.-án 14 órától kizárólag online lesz elérhető a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület youtube csatornáján és facebook oldalán, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.