"2020" - egy furcsa év beszámolója

MSMKE Written by 

(0 votes)
Felvétel az Aranyszárny nagydíjról az M2 Petőfi Tv műsorában, A38 hajó Felvétel az Aranyszárny nagydíjról az M2 Petőfi Tv műsorában, A38 hajó

Elmúlt egy esztendő. 2020. Már az új év tervezése zajlik, mikor eszembe jut, hogy milyen könnyen próbálnak gondolataim túllépni rajta.  Pedig ez az év különlegesebb volt a legtöbb eddiginél. Annyira, hogy lépten-nyomon találkozom azzal, megszemélyesítve, haraggal beszélnek róla és emlékeznek rá. Már ez szokatlan és különleges, hogy egy évet kárhoztatnak akár egy gonosz személyt, aki olyan sok nehézséget és fájdalmat okozott az embereknek.

Kettőezerhúsz is úgy kezdődött akár a többi év. Nagy ünnepléssel született, harsány szilveszteri hangulatban. A magam részéről ilyenkor kicsit mindig komor vagyok, elhagyni a már megtörténtet, a tudottat és belépni az ismeretlenbe, mert igazából ilyenkor nincs semmink, csupán a jövőbe vetett hit.

Tavaly az Egyesület éves programterve januárra már szinte teljesen készen volt (ahogy most is), a támogatásokat igyekeztük felkutatni lebonyolításukhoz. Sokat szerveztünk, egyeztettünk mire kirajzolódtak az időpontok, amelyek hasonlóan a korábbi évekhez a megszokott sorrendben lettek közzétéve.

Februárban Budapesten ült le az Egyesület munkacsoportja, átbeszéltük a kérdéses dolgokat, eldöntöttük hogyan tovább és kitűztük a célokat. Márciusig tudtunk dolgozni, szervezni, mikorra számunkra soha nem látott módon megállt a világ. Senki nem tudta mi lesz, tanácstalanul néztünk a jövőbe. A magam részéről bíztam benne, hogy aránylag rövid idő alatt helyreáll a rend. Úgy érzetem nem is jön rosszul a sok felszabadul idő, mert lehet filmezni, lesz idő olyan dolgokra is, amikre eddig nem volt. De a bizonytalanság valahogy mindenre rátelepedett, a kreatív energiákat elfojtotta, a terveket befagyasztotta, a reményeket mind jobban háttérbe szorította.

Márciusban a Filmszemle még biztonságos távolságban volt. Akkor még úgy tűnt. A legtöbb egyesületi program az év második felére van ütemezve, a szokott módon is.

Az augusztusi alkotótábor volt az első, várva várt közösségi program Tiszaligetben, ami kicsit kevesebb jelentkezővel, de mégiscsak sikeresen valósult meg. Jó élmény volt a fél évnyi leállás után, kimondottan üdítőleg hatott a táborozás. Izgalmas rendezvény volt, motorcsónakázással a Tiszán, filmes vetélkedővel és workshoppal a Tisza Moziban, és esténként kertmozival. A tábori munkát és szórakozást ismét kiváló művészemberek és színészek segítették.

Nemsokkal a tábor után felgyorsultak az események. A vírus második hulláma naptárhoz igazodva szeptemberben meg is érkezett. A Kőszegi Filmes Napok programunkat sikerült megszerveznünk, amelyre előzetesen 4 csoport jelentkezett, de a megvalósítás hetén közzétett rendelet alapján le kellett állítanunk a szervezést, mert az intézményekben lakhelyelhagyási tilalmat vezettek be. Ekkor két nap leforgása alatt szerveztük meg az Online Filmes napokat, amely már elsőre annyira izgalmasan hangzott, hogy 6 csoport jelentkezett be rá. Így a kitűzött időpontban, Kőszeg helyett a világhálón zajlott a találkozó. A rendezvényen egy időben, együtt filmeztek a csoportok, de az ország különböző helyszínein. Ezt a kényszerűen virtuális térbe került együttlétet sikerként könyveltük el, a résztvevők visszajelzései és a készült 7 filmes alkotás alapján. Ennek köszönhetően 2021-től, éves programtervünket bővítjük az Online Filmes Nap megrendezésével.

Ezután és emellett már a Tiszántúli Speciális Filmszemlét szerveztük, amit ugyancsak online módon volt már lehetőségünk lebonyolítani. Kisújszálláson a Vigadó Kulturális Központban rövid, alig 20 perces díjátadó keretében hirdettük ki az eredményeket. A főszervező Fenyves Otthon Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthonának szakemberei ismét nagyon magas színvonalon szervezték meg az eseményt, dacára annak, hogy számukra is kissé idegen volt az online megvalósítás.

Október elején Egerben voltunk. Az MSMME Speciális Szakmai tanfolyamán vettünk részt, a megszokottnál ugyan kisebb létszámmal, de kiváló rekreációként is szolgáló kellemes hetet töltöttünk el.

Hasonlóan a Kőszegi Filmes Napokhoz a 6. Magyar Speciális Független Filmszemlét is többféle lehetőséget figyelembe véve szerveztük meg, ami a tervezettnek megfelelően november 17-19.-én került megrendezésre, annyi változással, hogy egy nappal hosszabbodott, és teljes egészében a világhálóra költözött. Ismét a kényszerűség határozta meg lépéseinket, de még ebben az esetben is egyfajta sikerről tudok beszámolni, mivel az internet segítségével jóval több emberhez jutott a rendezvény, a filmjeivel, az stream-elt díjátadóval, az internetes szavazással. A rendezvény ideje alatt 3550 egyéni filmletöltésünk volt, és az alkotásokra több mint 700 ember adta le szavazatát. Bízunk benne, hogy 2021-ben már személyesen találkozva, közösségben tudjuk megrendezni az MSMKE legnagyobb rendezvényét, a Magyar Speciális Független Filmszemlét, ugyanakkor az új technikák alkalmazásával a jövőben, a világhálót segítségül hívva próbálunk elérhetőek lenni azok számára, akik nem tudnak személyesen velünk lenni.

2020 év nagy vállalása volt a Magyar Speciális Filmarchívum életre hívása. Az adatbázisban jelenleg több mint 150 film érhető el, de ennél jóval több filmet fog tartalmazni, amelyeknek felkutatása és rendszerezése jelenleg is folyamatban van. Fontos társadalmi feladatnak tartjuk, hogy a Magyarországon készült valamennyi speciális filmet, vagyis a fogyatékossággal élő emberek által készített filmes alkotásokat egy helyen elérhetővé tegyük, csoportosítsuk, kategorizáljuk, illetve összetett szűrőrendszer segítségével kutathatóvá tegyük. Örömmel adhatunk számot arról, hogy ez a vállalásunk sikeresen megvalósult.

Az évben a Speciális Mozifilm Klub vetítéseinek nagy részét megtartottuk. A program, kisebb résztvevőszámmal, betartva az előírásokat egészen az októberi szigorításokig folyamatos volt. Sok örömet és élményt adott a résztvevőknek az egyre jobban beszűkülő világban.

Biankával is sikerült több helyre eljutnunk, ahol érdekes emberekkel készíthettünk rövid interjúkat. Olyanokkal, akik érintettek a speciális filmezésben. A Bianka kérdez interjúsorozaton a háttérben jelenleg is dolgozunk, kérdésekkel és szervezéssel készülünk az újabb érdekes alanyokkal való találkozásra.

Öröm számukra, és pozitív elmozdulásként éljük meg azt, hogy Egyesületünk munkájára mind jobban felfigyel a média, köztük az országos televíziók, kulturális, filmes folyóiratok. Ma már egyre több lap, rádió és televízió keres meg bennünket és ad hírt tevékenységünkről az ország különböző pontjain. 

Bizonytalan, de dolgos év volt 2020. Sokszor a leállások nem a (kényszer)pihenést hozták el, hanem a vissza- és újra szervezést, amelyek jóval nagyobb kihívást és feladatot jelentettek számunkra, mint ha hagyományos medrében zajlott volna az élet. Mindent összevetve sikeres év van mögöttünk, mert tudtunk adni a nehéz helyzet ellenére is sikert, lehetőséget és élményeket. 

Most, 2021 elején ismét bizalommal tekintünk az új év lehetőségeire. Üdítő tervezni az évet, bizakodva elhinni, hogy már egy könnyebb és újra kinyíló világban szervezhetjük meg programjainkat. Veletek együtt, de mindazzal a tapasztalattal és tudással, amit 2020 kényszerűségében elhozott számunkra, veszteségeket, ugyanakkor számos tapasztalatot és új lehetőséget.

Köszönjük a belénk fektetett hitet és a bizalmat tagjainknak, segítőinknek, programjainkon résztvevőknek és támogatóinknak!

 

Fábián Gábor elnök, 2021. január

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

TÁMOGATÓINK / PARTNEREINK: