Hírek (52) Magyar Speciális Mozgókép Egyesület

Interjú Szabó Biankával a Bianka kérdez sorozat készítőjével

MSMKE by

Rendhagyó módon most Biankát kérdeztük. Interjú Szabó Biankával speciális filmes alkotóval, a Bianka kérdez interjúsorozat készítőjével, szakmai zsűritaggal. Bianka válaszol ?

"Ami legemlékezetesebb volt számomra mikor először vettem részt a Filmszemlén, mint zsűritag. Először adtam át díjat egy alkotónak, és láttam az örömöt, a büszkeséget és izgatottságot. Maga az egész díjátadó csodás volt és sosem fogom elfelejteni."

Folytatódik...

 

 

Read more...

Bianka kérdez - Interjú Lovass Tibor médiapedagógussal, a HTOE elnökével

MSMKE by

Régóta benne van a filmes, televíziós életben. Milyen út vezetett a mozgókép világához?

Főiskolásként forgathattam az első filmeket, mivel a Szombathelyi Tanárképző Főiskola Oktatástechnológiai Tanszéke már akkor kiválóan felszerelt stúdióval rendelkezett. Innen indultak néhány év múlva a MTV Szombathelyi Körzeti Stúdiójának adásai is. Szerencsés voltam tehát, hogy a televíziózás és a filmezés szinte minden elemét, a hangosítástól a világosításon át a gyártásvezetésig, a szerkesztésig és a műsorvezetésig megtanulhattam. A diploma megszerzését követően a TIT Vas Megyei Egyesületénél kezdtem dolgozni, és öt év után hívtak vissza a főiskolára, az akkor már rendszeres körzeti híradókat és magazinokat készítő stúdióba. Az idén van ennek kerek 30 esztendeje. Ki tudja mennyi híradós, magazinos anyagot készítettem hat megyét bejárva, sokszor hétvégéken is forgatva, éjszakai vágásokkal. Aztán az első hosszabb dokumentumfilmjeimet is elkészíthettem az MTV számára, de több országos adásba is szerkesztettem anyagokat, s ez volt talán a legjobb iskola! (...)

Folytatódik...

 

 

Read more...

Felhívás! 3. Tiszántúli Speciális Filmszemle Kisújszállás

MSMKE by

A „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona és a Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány együttműködésben a
Magyar Speciális Mozgókép Egyesülettel 2021. szeptember 29-én a Kisújszállási Vigadóban rendezi meg a 3. Tiszántúli Speciális Filmszemlét

Pályázhatnak
Speciális filmes alkotók, alkotócsoportok: fogyatékossággal (értelmileg akadályozott emberek, pszichiátriai- és szenvedélybeteg) és autizmussal élő alkotók.

A Pályázat tartalma

A filmszemlére speciális rövidfilmekkel lehet nevezni, téma megkötése nélkül bármilyen filmmel, pl.: fikciós filmek, játékfilmek, dokumentum és portréfilmek, animációs filmek. A nevezett filmeknél egyetlen megkötés, hogy az alkotásokat speciális filmes alkotók, alkotócsoportok készítsék (fogyatékossággal élő emberek, segítőikkel).

Pályázat beküldése

Online módon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, fájlmegosztó használatával (wetransfer, google drive stb.).
Ajánlott formátum: mpg2, mp4, minimum 720x576 vagy nagyobb felbontásban 

Nevezési határidő
2021. szeptember 6.

A Filmszemle helye és ideje
Kisújszállási Vigadó Kulturális Központ, Kisújszállás, Szabadság tér 7.
2021. szeptember 29. 

A szakmai zsűri tagjai:
Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár
Kelemen Ilona TV Kisúj szerkesztő, operatőr
Barta Máté filmrendező

 

 

Read more...

Eredmények 2. ONLINE Filmes Napok

MSMKE by

- A Filmes Nap legjobb alkotása - Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ Peresznyei telephelye
- Díj a magas szintű háttérmunkért - Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
- Díj a közösségért - Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Szombathely
- Díj az emberségért és az emlékezésért - Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva
- Díj a különleges képi világért - Köteles Erzsébet és párja, Budapest
- Díj a romantikáért - „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona
- Díj a humorért - Napsugár Otthon Ásotthalmi Fogyatékos Személyek Részlege
- Díj a kihívásért - Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Értelmi Fogyatékosok napközi Otthona
Köszönjük a résztvevőknek és gratulálunk! ?

Read more...

Interjú a Pátria Rádióban

MSMKE by

Fábián Gábor főszervezővel, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnökével beszélgetett Jakubecz László a Pátria Rádió -ban

"Fogyatékossággal élő emberekről már nem egy film készült, ritkábban látni azonban olyan alkotásokat, amelyeket sérült emberek készítettek. Pedig - legalábbis Magyarországon - évről évre rendeznek egy olyan filmszemlét, amelyre kimondottan fogyatékossággal élő, speciális filmesek alkotásait várják, de ugyanúgy pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók, valamint civil függetlenfilmesek alkotásait is. Szeptember 20-ig lehet nevezni a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére - erről beszélgetett Fábián Gábor főszervezővel, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnökével Jakubecz László."

➡️ a kezdetekről
➡️ a Filmszemléről
➡️ Törőcsik Mari művésznőről
➡️ a határon túli nevezésről
➡️ az audionarrációról
➡️ a Filmszemle programjáról

 

 

Read more...

Sajtóközlemény - Már lehet nevezni a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére

MSMKE by

Sajtóközlemény 7. Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest

Már lehet nevezni a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére, a fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők, valamint független- és hivatásos filmesek Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléjére.

A rendezvényt 2021. november 17-18.-án rendezi meg a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, együttműködésben a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel. Különlegessége, hogy az egyetlen olyan tematikus filmes rendezvény Magyarországon, amely a fogyatékosság témájában teszi közzé felhívásait.

A Filmszemle jelmondata „minden, ami a fogyatékossággal élőkről szól”.

A Szemlére bármilyen témában, bármilyen műfajú filmmel lehet nevezni, melyeknél csupán egyetlen kikötés van, hogy az alkotások kapcsolódjanak a sérült emberek világához, vagy fogyatékossággal élők által készüljenek, és ne haladják meg az egy órás játékidőt.

A fogyatékossággal élő emberek által (és róluk) készített képsorok léte és üzenete, társadalmilag is jelentős, mert olyan történetek, sorsok és érzések bontakoznak ki belőlük, amelyekből bárki meríthet erőt, hitet és élni akarást. Az alkotók maguk is állítanak elő filmes tartalmakat, melyeket a Filmszemlén a nyilvánosság számára elérhetővé tesznek, így járulva hozzá a magyar, és Kárpát-medencei kulturális élet színesebbé tételéhez, valamint a társadalom érzékenyítéséhez.

A szervezők a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlét az első magyarországi infokommunikációs akadálymentesítéssel ellátott filmszemleként tervezik megvalósítani, ami a hallás-, és látássérült embertársaink számára is egyaránt lehetővé teszi az egyenlő esélyű hozzáférést.

A seregszemle a vetítéseken túl további kísérőrendezvényekkel gazdagítja a kínálatát, többek között a fogyatékossággal élők által a filmkészítés témájában készített festmény, és rajzkiállítással, előadásokkal és filmes szakmai bemutatókkal, melyeket a világhálón online formában is nyomon lehet majd követni.

Nevezési határidő: 2021. szeptember 20.

A rendezvény ideje: 2021. november 17-18.
Helyszín: Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest 6. kerület Eötvös utca 10.

Információ: Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
Tel.: +3670/281-78-36 E-mail: info(kukac)msmke.net
Web: www.msmke.net 
Facebook: www.facebook.com/specmozgokep 
Facebook esemény: https://fb.me/e/D9s9NwUV 

 

 

Read more...

Felhívás 6. Speciális Filmes Alkotótábor és Műhely, Szolnok - Tiszaliget

MSMKE by

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület fogyatékossággal élő filmesek és segítőik számára hatodik alkalommal rendezi meg Speciális Filmes Alkotótáborát. A speciális filmes közösségek mellett, szívesen fogadjuk függetlenfilmesek jelentkezését is egy kellemes, közös hét eltöltésére, ahol ismét a FILM áll a középpontban.

A táborban részt vehetnek speciális filmes csoportok, közösségek és egyéni alkotók is segítőikkel, ahol lehetőség nyílik a filmes alapok elsajátítására és a már meglévő tapasztalatok tovább bővítésére.

A tábort 2021. augusztus 11-16. (szerda-hétfő) között rendezzük meg Szolnokon.

Jelentkezési határidő: 2021. július 12.

A program helyszíne: Szolnok, Tiszaligeti sétány

 

 

Read more...

Változás! ONLINE Filmes Nap - Kőszegi Filmes Napok

MSMKE by

Kedves Filmesek, Érdeklődők!
Az érvényben levő járványügyi korlátozások miatt a májusban tervezett Kőszegi Filmes Napokat nem tudjuk a hagyományos formában megvalósítani, így azt felcseréljük a szeptemberi Online Filmes Nappal.
Az Online Filmes Napot 2021. május 26.-án, a Kőszegi Filmes Napokat szeptember 8-9.-én rendezzük meg.
Az ONLINE rendezvényen részvételi díj nélkül lehet részt venni, de a részvételi szándékot e-mailben kérjük jelezni: info(kukac)msmke.net
A hagyományos Filmes Napokhoz hasonlóan május 26.-án 9 órakor online bejelentkezéssel fogjuk indítani a rendezvényt, ami után egy egész délelőtt áll rendelkezésre a kisfilmek elkészítéséhez. Az így készült alkotásokat 13 óráig kérjük feltölteni a yotutube-ra, vagy drive-ra, és megküldeni a linkjét számunkra.
A szakmai zsűri 14:30-ra meghozza döntését és közzéteszi az eredményeket, ugyancsak online bejelentkezésben. A díjakat postai úton fogjuk megküldeni a nyertesek számára.
A jelentkezők részére az online felület linkjét a későbbiekben fogjuk megküldeni.
Szeretettel várjuk jelentkezéseiket! ??☀️
Read more...

Bianka kérdez - Bianka Varsányi Ferenc Emmy-díjas filmrendezővel beszélgetett

MSMKE by

Miből ered az Ön számára a rajzolás és a filmezés szeretete?

A rajzolás – amióta az eszemet tudom, hozzátartozott az Életemhez. Nagymamám állította hogy előbb rajzoltam mint beszéltem , de lehet hogy ez csak egy „Családi Legenda” ?  De az tény hogy 13 éves koromban nyertem egy rajzpályázatot, és utána végig a gimnáziumi éveim alatt sorra jelentek meg karikatúráim különféle lapokban, úgyhogy én megtermeltem magamnak a szükséges zsebpénzt, nem kellett kérnem a szüleimtől. A rajzolásból azután szinte sorsszerűen nőtt ki a rajzfilm, ami egy jó ideig a „filmezést” jelentette számomra. Később ugyan elkezdtem kombinálni a rajzfilmet az élőcselekményes filmekkel, sőt évekig készítettem tisztán élőcselekményes filmeket - szinte minden műfajban, de később is újra meg újra visszatértem a rajzfilmek világához.

Milyen érzés mikor a rajzai megelevenednek a vásznon?

Folytatódik...

 

 

Read more...

Bianka kérdez - Interjú Szaffner Gyula gyógypedagógussal, filmes szakemberrel

MSMKE by

Miért tartja fontosnak, hogy az ügy mellé álljon?

Az alkotó emberek számára a mű megvalósításának folyamatos izgalma, élménye is nagy örömet nyújthat, és ehhez társul a végeredmény, az alkotás elkészültének eufórikus érzése. Ez az amit megadhatunk a fogyatékossággal élő embereknek is, hogy megtapasztalhatják az alkotás létrehozásának élményét.

Folytatódik...

 

 

Read more...

Díjazottak - Csapó 1 – Rajzold meg a filmezést művészeti pályázat

MSMKE by

A Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest, Csapó 1 – Rajzold meg a filmezést című művészeti pályázatára 74 pályamű érkezett, amelyből az értékelő zsűri 5 alkotást díjazott.

1. helyezett
Vágó kép - Balog József Krisztián, Igazgyöngy Alapítvány – Berettyóújfalu
Nyereménye egy 40.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

2. helyezett (megosztott)
Kéthetente - Takács Dominik, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Szombathely
Nyereménye egy 30.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

Közös élmény a vászon előtt - Korcsogh Györgyi, Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény
Nyereménye egy 30.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

Read more...
Subscribe to this RSS feed

TÁMOGATÓINK / PARTNEREINK: