Díjazottak - Csapó 1 – Rajzold meg a filmezést művészeti pályázat

MSMKE Written by 

(0 votes)

A Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest, Csapó 1 – Rajzold meg a filmezést című művészeti pályázatára 74 pályamű érkezett, amelyből az értékelő zsűri 5 alkotást díjazott.

1. helyezett
Vágó kép - Balog József Krisztián, Igazgyöngy Alapítvány – Berettyóújfalu
Nyereménye egy 40.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

2. helyezett (megosztott)
Kéthetente - Takács Dominik, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Szombathely
Nyereménye egy 30.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

Közös élmény a vászon előtt - Korcsogh Györgyi, Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény
Nyereménye egy 30.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

3. helyezett
Akciófilm - Kriszt György, Sztehlo Gábor Gyermekotthon És Fogyatékosokat Befogadó Otthonok
Nyereménye egy 20.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

Különdíj
Cím nélkül - Bartha Imre, Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ, Vadrózsa Lakásotthon, Hajdúböszörmény
Nyereménye egy 20.000 Ft értékű kreatív művészeti csomag

 

Értékelő zsűri
- Karsai Júlia rajz, vizuális és környezetkultúra szakos tanár
- Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia gyógypedagógus, szociálpolitikus
- Franczia Tímea művésztanár
- Varsányi Ferenc animációs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár

A zsűri döntése alapján kerül kiválasztásra a 7. Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest grafikája, emellett az alkotásokat - egy kiállítás keretein belül - fogjuk a nagyközönség elé tárni a Filmszemle alkalmával Budapesten az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben, továbbá az egri Special Arts Galériában.

Érdeklődés esetén az alkotók számára részvételi lehetőséget biztosítunk az Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület alkotótáborában, vagy az Magyar Speciális Mozgókép Egyesület tiszaligeti filmes táborában.

A kreatív művészeti csomagokat az EMMI támogatásából biztosítja az MSMME és MSMKE.

Gratulálunk a díjazottaknak! 

 

Szöveges értékelések

1. helyezett 
Vágó kép - Balog József Krisztián, Igazgyöngy Alapítvány – Berettyóújfalu

"Rajzold meg a filmezést!" szólítja meg a fogyatékossággal élő alkotókat a Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest rajzpályázata. A zsűri nagy örömére szolgált, hogy számos pályamunka érkezett a felhívásra, amelyek közül a zsűri első helyen emelte ki jelen alkotást.
Tette ezt azért, mert a pályázó a festészet és a grafika technikai eszközeit dekoratívan ötvözte, kiemelve, megelevenítve általuk a képi mondanivalót. A narancs és a kék hideg-meleg kontrasztja, a kamera beállítása, a képmező jobb oldalára komponált kinagyított filmszalag részlet tekintetünket a rögzített autós történetre is irányítja,  amely sajnos tragikus véget ért.
Képek a képben. A pályázó nem ábrázolja közvetlenül a filmkészítő, a történet szereplői és a közönség személyét, mégis jelképesen, összefogottan érzékelteti velünk a filmkészítés és a mozgóképes üzenetközvetítés folyamatát. A néző fantáziájára bízott a folytatás..." 
Karsai Júlia rajz, vizuális és környezetkultúra szakos tanár

 

2. helyezettek 
Kéthetente - Takács Dominik, 
Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Szombathely

"Takács Dominik egyesületünk eseményei közül sűrített- absztrahált képet készített, nagyon gondos kivitelezésben, sok munkával. Képe szuggesztív. Ügyes csavarral oldotta meg, hogy a versenykiírásnak megfeleljen és egyúttal megjelenítse a közös élményt is– az azonos képen. A kiinduló nézőpont a vetítővászon által megjelenített filmezés folyamata maga; ott lájuk a filmes stábot és a filmezés kellékeit. Talán igyekeznek nézőközönségükkel is kontaktust teremteni. Láthatjuk, hogy ez az esemény a járvány alatt, annak olyan fázisában zajlik, amikor kihagyott székekkel, csak az összetartozók ülhetnek egymás mellett. A perspektíva általi lehetőségeit ügyesen használta, ábrázolása a teret jól kitölti, a színeket jól kezeli. Gratulálok a szombathelyi FÉHE alkotójának, Takács Dominiknek, szeretettel, Mattyasovszky Zsófia" 
Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia gyógypedagógus, szociálpolitikus

 

Közös élmény a vászon előtt - Korcsogh Györgyi, Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

"Az alkotás képes sok képkocka bemutatása helyett egy kockába és jelenetbe belesűríteni a mondanivalót, moziélményt, kontrasztosságával és formai magabiztosságával pedig hatásosan merevíti ki a pillanatot. Az ügyesen alakított perspektíva és az erős, egyszerű kompozíció, remekül kifejezi a film erejét. A kép ritmusa, élénk színei és érzékletes tónusai rendkívül egyedi, izgalmas képi világot teremtenek."
Franczia Tímea művésztanár

 

3. helyezett
Akciófilm - Kriszt György, Sztehlo Gábor Gyermekotthon És Fogyatékosokat Befogadó Otthonok

"Az alkotás elvolt formavilága, szabad asszociációra inspirálja nézőt. Absztrahált filmtekercseket vélhetünk felfedezni a színek és formák kavalkádjából. Kontrasztos, határozott, bátor színhasználat, és változatos nyomhagyási technika jellemzi." 
Franczia Tímea művésztanár

 

Különdíj
Cím nélkül - Bartha Imre, 
Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ, Vadrózsa Lakásotthon, Hajdúböszörmény

"A kép alkotója Bartha Imre, a "Vadrózsa Lakásotthonból" - kiváló kompozíciós képességgel rendelkező, tehetséges rajzoló, aki művében kitűnő érzékkel használta fel az aranymetszés szabályát a horizont kijelölésénél, remek színeket tett fel a megfelelő pontokon a karakterekre és hátterekre egyaránt. Érdemes képeznie magát a képzőművészet területén, mert kifejezetten ígéretes tehetség. Gratulálunk a "különdíjához" és sok sikert kívánunk a további alkotó munkájához" 
Varsányi Ferenc animációs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

TÁMOGATÓINK / PARTNEREINK: