Beszámoló a New York-i ReelAbilities szakmai programról

MSMKE Written by 

(1 Vote)
Fábián Gábor a Magyar Speciális Filmfesztivál igazgatója Fábián Gábor a Magyar Speciális Filmfesztivál igazgatója

A Magyar Speciális Filmfesztivál szervezőinek részvétele a New York-i ReelAbilities Ipari csúcstalálkozón

2017 nyarán a tatai speciális filmes alkotótáborban Gaál Balázs kollégámmal több külföldi szervezetet kerestünk fel levélben nemzetközi együttműködések kialakítása céljából. Ennek eredményeként több filmfesztivállal sikerült felvennünk a kapcsolatot. Volt olyan szervezet amelyikkel a későbbiekben együttműködésekben tudtunk összedolgozni. Ilyen volt az Oska Bright filmfesztivál, amelynek filmjeit a 2018-as a Magyar Speciális Filmfesztiválon vetítettük. Azóta jó pár év eltelt és a nemzetközi kapcsolatok tekintetében nem igazán sikerült előrelépnünk.

A nagy változás akkor történt amikor ez év márciusában meghívás érkezett az Egyesült Államok legnagyobb fogyatékossággal élőkkel foglalkozó filmfesztivál alapító igazgatójától, hogy a Magyar Speciális Filmfesztivál képviseletében vegyünk részt a New York-i ReelAbilities rendezvényen, jobban mondva rendezvénysorozaton, mivel három különböző programon vehettünk részt egyhetes ottlétünk alatt. A már említett ReelAbilities Filmfesztiválon, a ReelAbilities Ipari Csúcstalálkozón (ReelAbilities Industry Summit), valamint a fogyatékossággal élőkkel foglalkozó filmfesztiválok nemzetközi hálózatának (Disablity Film Festival Network) létrehozásán és kiépítésén vettünk részt New Yorkban.

ReelAbilities industry Summit 2024Ezen rendezvények egyikén való részvétel is fantasztikus lehetőség lett volna számunkra, viszont így, együtt felülmúlta minden elképzelésünket. (Mindezt fokozta, hogy épp ottlétünk alatt volt a teljes napfogyatkozás a városban.) Egyik részről lehetőségünk adódott filmfesztivál szervezőként belelátni az ottani szervezésbe és a megvalósítási munkálatokba. Az ipari csúcstalálkozón New Yorkban és a Broadway-en dolgozó filmesek és színházi szakemberek, művészek vettek részt interaktív panelbeszélgetéseken, a fogyatékosság és az akadálymentesítés témakörében. Beszélgettek a fogyatékossággal élők művészeti produkciókba való befogadásáról, az akadálymentesítésről és a filmek, produkciók pénzügyi fenntarthatóságról, valamint a legújabb irányzatok meghonosításáról a fogyatékossággal élőkkel együtt végzett alkotói munkában.

A filmfesztivál központi helye a Marlene Meyerson JCC Manhattan épületében volt, de további helyszínek is bekapcsolódtak a programba, tartottak vetítéseket Staten Island-en, a The Times Centerben és a kultikusnak mondható Firehouse Cinema-ban.

Kimondottan izgalmas volt (nekem személy szerint, forgatókönyvíróként még inkább), hogy a rendezvényen helyet adtak egy forgatókönyves pitch fórumnak is, amelyet fogyatékossággal élő alkotók tartottak, akik különböző módon és előadásmódban ismertették filmterveiket. A szakmai zsűri a helyszínen véleményezte és adott segítő tanácsokat az alkotók számára és díjazta a legjobb ötleteket.

A filmfesztiválon lehetőségünk nyílt több filmet is megnéznünk, ahol egészen professzionális filmeket vetítettek, amelyek után minden esetben pódiumbeszélgetéseket tartottak az alkotókkal. Hogy mennyivel más léptékek szerint dolgoznak azt a legjobban az bizonyítja, hogy a nyitó este a Tony Goldwyn által rendezett Ezra című filmmel kezdődött a The Times Center-ben, amelyben Robert De Niro és Whoopi Goldberg színésznő is játszott, utóbbi művész a rendezvényen személyesen is részt vett. A film egy stand-up komikus történetét követi nyomon, aki feleségével együtt neveli autista fiát. Nagyon érdekes volt ilyen mélységben belelátni a filmek hátterébe, hallani az alkotók céljait, hogy mi az, amit el akartak mesélni a film eszközével.

A szervezők számára kiemelten fontos az akadálymentesítés minden formája a filmek vetítése és a beszélgetések alatt. A jelnyelvi tolmácsolás, a feliratozás és az audió leírás, a hozzáférés biztosítása vak és gyengén látó személyek számára, a szolgálati állatok számára, valamint a mozgást segítő eszközöket használó személyek számára folyamatos volt.

Szembetűnő, hogy hozzánk képest kevesebb filmet vetítenek, amelyek programba kerülését komoly szűrés előz meg. A bekerült filmek mellé pódiumbeszélgetést szerveznek. Az értékelési szempontjaikban nagy szerepet kap a szakmai és technikai kivitelezés minősége. A nálunk megszokott speciális kisfilmekkel, amelyeket nagy részükben értelmi fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek, vagy autista emberek készítenek a rendezvényen nem találkoztunk. A különböző fogyatékosságban érintettek és képességzavarokkal élők széles spektrumát lefedik a beérkezett pályaművek, az értelmi fogyatékossággal élők témája csupán egy kis része a programnak. A mozgáskorlátozottakkal, a látás-, és hallássérültekkel, a pszichoszociális fogyatékossággal élőkkel foglalkozó filmek tették ki túlnyomó részben a mezőnyt.

A program talán legfontosabb része számunkra azon a beszélgetésen való részvétel volt, amelynek elsődleges célja, hogy a különböző országokban működő fogyatékossággal élő filmfesztiválok vezetői egy nemzetközi hálózatot hozzanak létre, egy filmfesztiválszervezők közösségének létrehozásával (Disablity Film Festival Network), ahol együttműködve megoszthatják egymással tapasztalataikat és erőforrásaikat. Ezen a megbeszélésen személyesen Kolumbiából, Spanyolországból, az Egyesült Államokból és Magyarországról vettünk részt. Lehetőségünk nyílt a bemutatkozásra, tevékenységeink megismertetésére, de azt is megoszthattuk egymással, hogy ki milyen nehézségekkel küzd és mire lenne szüksége a hatékonyabb működéshez. Létrehoztunk egy digitális találkozási helyet, melynek elsődleges célja a különböző országokban létrejött ismeretek, módszertani anyagok, szakmai publikációk közös elérése. A jelenlévőkkel megállapodtunk abban, hogy a jövőben aktívan tartjuk a kapcsolatot, részt veszünk közös szakmai együttműködésekben és lehetőségeink szerint segítjük egymás tevékenységét.

Messze kellett mennünk ahhoz, hogy jobban láthassuk saját magunkat. Egy olyan nemzetközi kitekintést és rálátást tapasztaltunk meg, amelyet be tudunk építeni a saját munkánkba és alkalmazni tudjuk rendezvényeink megvalósítása során. Mindez óriási segítség ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat a nemzetközi viszonylatban vett fogyatékossággal élőkkel foglalkozó filmfesztiválok között. Látjuk, hogy ki milyen módszereket alkalmaz, milyen eredményeket ért el, melyek a fő prioritások számukra. 

Érdekes felismerés volt számomra, hogy aki ezt az utat kezdi el járni, és ugyanezzel a tevékenységgel kezd el foglalkozni függetlenül attól, hogy a világ melyik táján teszi, megközelítőleg ugyanazokkal a helyzetekkel fog találkozni, ugyanazokkal a nehézségekkel fog szembenézni és előbb vagy utóbb nagyjából ugyanazokkal a megoldásokkal adja meg a választ a felmerülő kihívásokra. Ez egy olyan járatlan út, amit mindenkinek végig kell járnia, ha elsőként a fogyatékossággal élő emberek filmkészítésével, annak megsegítésével akar foglalkozni a hazájában. Mindegy, hogy Bogotában, Madridban, Budapesten vagy New Yorkban teszi a kihívások hasonlóképpen meg fognak érkezni és velük együtt a lehetőségek is. A speciális közeg számára alakítani a más területeken már bevált módszereket, a támogatók és együttműködő partnerek elérése és bevonása, az akadálymentesítés technikáinak alkalmazása, a nagyközönség minél szélesebb körben való megszólítása és elérése mindnyájunk számára folyamatos kihívást jelent, egyáltalán megértetni a társadalommal és a döntéshozókkal, hogy ez egy fontos kulturális, művészeti, szociális és közösségi tevékenység, egy olyan különleges ágazat, amely nélkül nem lenne ugyanaz a társadalmunk és vele együtt az életünk.


Rövid videóbeszámoló a ReelAbilities New York-i szakmai programról

A New Yorkban töltött hét meghatározó élmény számunkra. Megtiszteltetés volt egy ilyen magas színvonalú rendezvényen képviselni Magyarországot. Úgy érzem, hogy a tapasztaltak és az élmények még sokáig velünk maradnak. Motiváló volt a hasonló tevékenységet végző, ám a világ egészen távoli pontján működő fesztiválok szervezőivel találkozni, megismerkedni és velük közösen a további együttműködéseket tervezni.  Bízunk a folytatásban és a nemzetközi kapcsolatok további bővítésében.

Fábián Gábor elnök
Magyar Speciális Mozgókép Egyesület

Szombathely, 2024. 04. 17.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

TÁMOGATÓINK / PARTNEREINK: